Blik op nu

Mensenrechten

de basis voor een waardig bestaan

(c) Masha Osipova voor Avanti

‘Er zijn vele varianten op de quote die ten onrechte aan Mahatma Gandhi wordt toegewezen: ‘Een maatschappij is zo sterk als hoe het zijn zwakste deelnemers behandeld.’ Wat de oorsprong ook is, een boodschap die staat. En strak verbonden met de menselijke maat en moraal. Maar omdat die wel wat hulp kunnen gebruiken, is er de grondwet. Gelijkheid voor iedereen, op ieder vlak is nog steeds een utopie. En hoewel er op veel vlakken grote stappen worden gezet om zaken gelijk te trekken, zien we op andere fronten de kloof tussen groepen juist groter worden. De grondwet is in de basis een middel om het speelveld voor alle deelnemers gelijk te maken. In de praktijk blijkt dat nog niet zo te lukken. Daarom aandacht voor onze grondwet. Tevens een voorproefje voor een bijzonder project waar we achter de schermen momenteel mee bezig zijn. To be continued… ’

WeMakeTheCity.Green

Naast onze gewoonlijke maandprogramma's was het vast al opgevallen dat Avanti behoorlijk groen kleurt de laatste tijd. De komende periode zijn we druk bezig met nog een ander programma, namelijk WeMakeTheCity.Green, een samenwerking met Pakhuis de Zwijger die op dit moment onder andere resulteert in de serie talkshows met de titel The Voice of Urban Nature. Iedere aflevering gaan we in gesprek met groene doeners in de vorm van burgers, ondernemers en beleidsmakers, om samen te kijken hoe de stad van de toekomst nóg groener kunnen maken.

Tijdens de talkshows belicht Shanella Bleecke iedere aflevering een aspect dat te maken heeft met het gezamenlijke Floriade-paviljoen van de gemeentes Almere en Amsterdam. Deze keer gaat ze een kijkje nemen bij Fiction Factory, waar ze druk bezig zijn met het verzamelen van biobased materialen die ze gaan gebruiken voor de bouw van het paviljoen.

Nieuwsgierig naar onze andere documentaires? Bekijk ze op Youtube.