Blik op nu

mei

Als de wolken overheersen

Praten over mentaal welzijn bij jongeren

(c) Lisa Zilver voor Avanti

‘Cijfers over mentaal welzijn bij jongeren blijven vaak stille statistieken, verhalen zonder namen. Persoonlijk leed kan van buitenaf relatief klein lijken tegen het decor van een pandemie of klimaatcrisis, maar voor iemand die kampt met bijvoorbeeld faalangst, depressie of suïcidale gedachten, is het allesomvattend. Mede door lockdowns en het wegvallen van sociale contacten, kampt een steeds grotere groep jongeren met mentale problemen. Toch wordt er nog steeds weinig over gepraat. Door angst of schaamte, omdat er een taboe op heerst, of simpelweg omdat je het niet hebt geleerd. Een zware last om alleen te dragen, als je problemen het leven lijken op te slokken. Zichtbaarheid helpt en daarom is het belangrijk dat er steeds meer initiatieven komen om bewustwording op dit vlak te vergroten. Belangrijk dat verhalen worden gedeeld. Persoonlijke verhalen. Met namen. Doe je verhaal. Praat. Vraag. Luister. Zoek hulp als je worstelt. Help als het kan. Alleen samen is niemand alleen.’

In Between the Scenes

Jongeren en mentale gezondheid

In Between the Scenes is voor jongeren door jongeren in Almere. Wij zijn de hoofdrolspelers van de scène. Wat vinden wij belangrijk en welke thema’s verdienen een stage. Een avond vol film, talks en good vibes. Claim jij jouw scene?

6 mei om 20:00 uur is de eerste In Between the Scenes. Zet het in je agenda, plak het op een Post-It en vertel het tegen je matties. In samenwerking met Avanti Almere zijn er verschillende jongeren uit Almere aan de slag gegaan om een event voor jongeren te organiseren rondom het thema Mental Health.

6 mei hebben wij het onder andere over Mannen en Mental Health, onbegrip en wat jongeren kunnen doen in het dagelijks leven op hun mentale gezondheid op peil te houden. Er zullen films vertoond worden van Mario Gonsalves en Aramis Garcia Gonzalez. De hosts Jamil Mensah en Shanella Bleecke zitten er al klaar voor.

Nieuwsgierig naar onze andere video's? Bekijk ze op Youtube.