Blik op nu

Bloemen van Almere

kracht van de stad

(c) Masha Osipova voor Avanti

‘De één maakt taboeonderwerpen openlijk bespreekbaar door middel van kunst, de ander zet zich als vrijwilliger stilletjes in voor een betere samenleving. In Almere lopen heel veel vrouwen rond die het verschil maken. Op de werkvloer, via mediakanalen, in de kerk of binnen de samenleving: samen of alleen zetten zij zich in voor jonge en oudere (trans) vrouwen. En dat doen ze op hun eigen, unieke manier. In aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart laten we jullie kennismaken met acht bijzondere vrouwen, de ‘Bloemen van Almere’. Zij kregen een grote bos bloemen van ons, en werden geïnterviewd en geportretteerd. Twee vrouwen die de bloemen in ontvangst mochten nemen zijn singer-songwriter Romy Dya en videokunstenares Emily-Lara Kabos. Met haar muziek en helende ‘spiegel-sessies’ inspireert Romy talloze vrouwen. Door haar openhartigheid, moed en doorzettingsvermogen is ze bovendien een rolmodel voor velen. Emily maakt zich als Klimaatburgemeester en videokunstenares hard voor meer verbinding tussen mens en de natuur. Haar poëzie ontroert en zet mensen aan tot nadenken. De portretten zijn vanaf maart te zien in een tentoonstelling die in samenwerking met de Gemeente Almere wordt georganiseerd. De locatie wordt later bekendgemaakt, evenals andere evenementen in het kader van Internationale Vrouwendag.’

WeMakeTheCity.Green

Naast onze gewoonlijke maandprogramma's was het vast al opgevallen dat Avanti behoorlijk groen kleurt de laatste tijd. De komende periode zijn we druk bezig met nog een ander programma, namelijk WeMakeTheCity.Green, een samenwerking met Pakhuis de Zwijger die op dit moment onder andere resulteert in de serie talkshows met de titel The Voice of Urban Nature. Iedere aflevering gaan we in gesprek met groene doeners in de vorm van burgers, ondernemers en beleidsmakers, om samen te kijken hoe de stad van de toekomst nóg groener kunnen maken.

Ditmaal vertelt wethouder Hilde van Garderen over het belang van het schooltuinenproject van de gemeentes Almere en Amsterdam.

Nieuwsgierig naar onze andere documentaires? Bekijk ze op Youtube.